Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bursa Büyükşehir Belediyesi arasında öğrencilerin iklim değişikliği başta olmak üzere çevre kirliliğinin getirmekte olduğu sorunlara karşı hazırlıklı, sorumluluklarını bilen ve bu sorunlara yenilikçi çözümler üreten bireyler olarak yetiştirilmesi amacıyla "Çevre Okuryazarı Yetiştirme Projesi" başlatılmıştır.
Okulumuz Sakarya Ortaokulu Müdürümüz Erhan Şimşek ve Türkçe Öğretmenimiz Serap Aydın bu proje bağlamında düzenlenen Çalıştaya katılmıştır.Çalıştay akabinde proje sınıfı 5G’ ye rozetlerini dağıtıp proje hakkında bilgilendirme yapmıştır.
2023/2024 Eğitim Öğretim yılı boyunca Çevre Okuryazarı Oluyorum projenin modülleri afişte ay ay belirtilmiştir.
Projeyi okulumuzda yürütmekle sorumlu Okul Müdürümüz Erhan Şimşek ,Müdür Yardımcımız Gamze Çiçek ,Türkçe Öğretmenimiz Serap Aydın ,Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Ramadan Yılmaz ve 5G sınıfı öğrencilerine başarılar diliyoruz.
MODÜL 1: SIFIR ATIK ,GERİ DÖNÜŞÜM VE ATIK AZALTIMI
ETKİNLİKLERİMİZ:
1.ETKİNLİK : Sıfır atık konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla Türkçe Öğretmeni Serap Aydın 5/G sınıfını bilgilendirdi.Konuyla ilgili sınıfta öğrencileri konuşturdu.
SIFIR ATIK ,GERİ DÖNÜŞÜM VE ATIK AZALTMA:
Döngüselliğe dayalı bir kaynak ve atık yönetimi yaklaşımıdır.Sürdürülebilir üretim ve tüketim alışkanlıklarına yöneltir,kaynakların verimli kullanmasını destekler.
Sıfır atık ,tutumlu olmayı,atığın önlenmesini ,azaltılmasını,yeniden kullanılmasını ve geri dönüştürülmesini savunur.Böylece sosyal dayanışmanın geliştirilmesini içermesi bağlamında olumlu sosyo-ekonomik sonuçlara ulaşılmasına yardımcı olabilir.
Döngüsel ekonomi yaratır ve döngüsel ekonominin önemli üç ilkesi şunlardır:
1. Azalt ,yeniden kullan ve geri dönüştür,
2.Uzun ömürlü tasarım,
3.Döngüyü kapat .
Üç ilkenin faydaları ise aşagıda maddeleşmiştir:
1.Azaltılmış atık ve kirlilik,
2.İyileştirilmiş kaynak verimliliği,
3.Sürdürülebilir ekonomik büyüme
4.Geri dönüşüm
5.Tamir
6.Yeniden kullanım
7.İleri dönüşüm
8.Mutlu gelecek
2.Etkinlik :Sıfır Atık farkındalık anketi ,öncelikle okulumuz öğretmenlerine uygulandı daha sonra tüm sınıflarda dolduruldu.Velilere de gönderildi.
3.Etkinlik:
5/G sınıfına animasyon izlettik ve bu konuda görüşlerini , yorumlarını aldık.
4.Etkinlik :
Sıfır Atık,Geri Dönüşüm ve Atık Azaltımı konulu Afişler hazırladık.
5.Etkinlik :
5/G sınıfı evlerindeki atık pilleri getirip okulumuzdaki atık pil kutusuna attı.
Sıfır Atık ,Geri Dönüşüm ve Atık Azaltma Sakarya Ortaokulynda tüm hızıyla devam ediyor. Pano afişleri ve sergi ürünleri için 5G sınıfı öğrencilerini kutluyoruz…
Okul Müdürümüz Erhan Şimşek Sıfır Atık Projesini Canı gönülden destekliyor.
Sakarya Ortaokulu Müdürü Erhan Şimşek , ”Çevre Okuryazar Oluyorum !” Projeden sorumlu Türkçe Öğretmeni Serap Aydın ve Çevre Okuryazarı 5/G sınıf öğrencileri Kağan İnan ,Damla Bahar, Eda Öztürk,Taha Deniz ile Enerji Verimliliği Kulüp Başkanı Ela Korkmaz ,Sıfır Atık konusunda Milli Eğitim Müdürlüğünü ziyaret etti.Milli Eğitim birimlerine konuyla ilgili bilgilerini,görüşlerini paylaştı .Dikkat çekici şarkılarıyla da farkındalık yarattılar.
“Çevre Okuryazarı Oluyorum !”Proje ekibi mahallemizdeki esnafı Sıfır Atık,Atık Azaltma ve Geri Dönüşüm konusunda bilgilendirdi
6.Etkinlik: “En Temiz İki Sınıf Projesi “ne bu bağlamda bu yılda devam ettik. Atıkları uygun kutulara atan ve sınıfın temizliğine önem veren 7/A ve 5/A sınıflarına “ EnTemiz Sınıf Ödül “ plaketini astık
6/A sınıfı öğrencilerimizden Zeynep Aydın,Halenur Ermiş,Hilal Hale …. Sıfır Atık ,Atma Yeniden Dönüştür projemize destek verdiler.Yürekten kutluyoruz kendilerini.